Maria Marly de Oliveira  VONZÁSÁBAN

Tartalomjegyzék:

Káposztaleves Milorad Pavic módra

Irodalmi receptek

Viola de genere Exiguum:

Káposztaleves Milorad Pavic módra (a Kazár szótár ismeretlen szócikke)

Eustahija maga elé kötötte kötényét, és nagy kulcscsörömpöléssel elindult a kamra felé. Ahogy megfordult, a szeme színe zöldről mézszínűre változott. Így volt ez mindig. Nagy hidegben a szeme váltogatta a színét, akár a kaméleon. Jártában erős tárkonyillat lengte körül. Az asszony kiválasztotta a csomóból a nőnemű kamrakulcsot, és a zárba illesztette.

Három kanna káposztalevet vitt a konyhába, s beleöntötte az üstbe, majd vizet öntött hozzá. Ettől a művelettől felcsúszott szokatlanul hosszú ruhaujja, s láthatóvá vált, hogy mindkét kezén két hüvelykujj van, a kisujjak is hüvelykujj formájúak. Ezért Eustahija soha senki előtt nem fedte föl a kezét.

Amikor a víz felületén buborékok kezdtek fakadozni, Eustahija beleengedte az előkészített vaddisznó darabokat. Amíg a hús főtt, külön edényben, sós vízben elkészített két borjú agyvelőt, majd megtisztogatta őket a hártyáktól. Közben hagymát pirított, lisztet szórt rá, s felengedte vízzel. Amikor az üstöt körülnyaldosó lángok színe zöldre változott, az asszony hozzáadta a leveshez a velőket és a hagymát. Amikor a leves újra felfőtt, tálakba szedte, s a családi asztalra tette. A nő szeme ekkor sötétbarna színt mutatott. A család asztalhoz ült. Utoljára az asszony férje. Joanikije Brankovic lépett be az ajtón. A feje kipirosodott a haragtól, mert előzőleg egy hóembert talált az árnyékszéken, a nyílásra ültetve. A férfi a lámpással verte agyon a hóembert, a havat pedig belekotorta a nyílásba. Az ülepét a kazár szótár száztizenharmadik lapjával törölte ki.

Mikor bement a házba, balról öntött vizet a mosdótálba, s jobbról mosott kezet. Vacsora előtt véletlenül a szerdai asztali áldást mondta el, pedig kedd volt. Joanikije kimerte a levest a tányérjába, s kanalazni kezdett. Ám egyszercsak hopp, belecsapódott a feje a tányérba. Megcsókolta a saját képmását, amely a levesben tükröződött. Közben szerelmes öleléssel átkarolta a tányért, s belefúlt a levesbe. Eustahija szeme feketére váltott.