KOZMETIKAI ÉRTEKEZÉS KATAKURDISZTÁNRÓL

Tisztelt és nagyon nagyra becsült Barátaim!

Az elmúlt napok szélsőséges időjárása nagyon megviselt mindenkit, kivéve a vírusokat, melyek nagy számban kezdtek el szaporodni az emberi szervezetekben. Amikor már annyi vírus született egy-egy emberben, hogy nem fértek el, akkor csak úgy huss... egy része gyorsan átköltözött egy másik emberbe, és ott ismét népes dinasztiát alapozott meg. Persze ment ott minden dínom-dánom, hejehuja, az ember meg csak nyögött a nagy mulatozás alatt, mígnem a vírusok egy része ismét továbbállt, és ez így ment, emberről emberre, úton, sínen, vízen és levegőben. Ezen vándorlás egyik állomása lettem magam is, és kéretlen, kelletlen napokig viseltem a kényszerű vendéglátást.

Már-már kétséges volt a symposion rendes ülésén való részvételem is, mikor hirtelen a vírusvircsaft visszavonulót fújt, és fene tudja, hová, eltűnt. Maga mögött hagyva a nagy felfordulást, a  sok üres üveget, (Fagifor, Ipekakuána) és a használt pzs. hegyeket.

Így most itt lehetek, és remélem, nincs senkinél olyan vírus, ami még nálam nem járt, mert most egy kicsit pihennék ez után az invázió után.

Kényszerű otthonlétem alatt volt időm, és rendezgettem dolgaimat. Kezembe akadtak katakurdisztáni prospektusok, többek között a Lancetta Utazási iroda ajánlata is.

Nosza, gondoltam, ha már másképpen nem lehet, utazzunk gondolatban. De ebben a hidegben és borongós időben hová is vágyik az ember? Hát a napsütötte tengerpartra.

Azonnal felkapcsoltam mind a két lámpát a fürdőszobában és langymeleg vizet eresztettem a kádba. Kagyló ugyan nálunk egy másik helyiségben van, amit szintén nosztalgiából meglátogattam, mert imádom a vízesés hangját, ami ott zuhog lefelé, mindent elmosva, ami az útjába kerül.

Visszatérve a fürdőszobába... akarom mondani a tengerpartra, belevetettem magam a homokszínű kád habjaiba és belerévedtem a prospektusba...

A Lancetta Utazási Iroda ajánlata:

Egyedülálló ajánlattal várjuk Önt. Szezon eleji kedvező árakkal....

Belemélyedtem az olvasásba, újra és újra megelevenedett a már jól ismert táj, láttam magam előtt a hatalmas LORO krátert, a MIGUOS hegység égbeszökő ormait.

Ez az a hely, ahol a legenda szerint a sziklák hatalmas robajjal szakadtak ki, s hullottak az olvadástól hömpölygő óceánba...

Puffff.... már megint leesett egy csempe a falról... a fenébe...

Hol tartottam???

Igen! A számban érzem a KELÁT ízét, amint olvasom, hogy

Itt készül az ősi katakurd sütemény a kelát.

De jaj!!! Ó! Szent Pusmus ne hagyj el!!! itt olvasom tovább...

A hagyomány szerint, aki megkóstolja, rögtön megöregszik.

Velem meg megetették.... na most aztán jól nézek ki!!!

De nincs időm ezen tovább tépelődni, mert MORDENT városához érve,

Reggel a MELUZIN üvöltése ébreszti a kitartó turistákat.

Ez a velőtrázó hang, amelynek emléke a tudatomba hasított, rázott fel békés lubickolásomból, s miután a körömkefe fogójával feltörtem a víz felszínén már beállt jégtorlaszokat, kimásztam a Jeges-tenger vizéből. Közben már félig be is sötétedett, mert kiégett az egyik lámpa.

Akkor döbbenten vettem észre, hogy

TISZTÁRA ÖSSZERÁNCOSODOTT A BŐRÖM, AMELYIK VÍZBEN VOLT.

Erről azonnal eszembe jutott a minap a Katakurdisztáni Néphalandzsában olvasott tudományos cikk.

Most ezt itt közreadom:

Mi ráncosodhat össze hosszantartó fürdőzés során a víz alatt?

Tagadhatatlan, hogy életünk során a testünk egy jelentős része, a megszokottnál is többet van kitéve a reá ható nedves közegnek. Ezen hatás ellensúlyozása érdekében a testünk kétféleképpen reagálhat.

1. Nyúlás (jellemzően meleg behatására)

A testünket és szerveinket fedő-takaró - túlnyomórészt összefüggő - bőrréteg, a hosszantartó nedves befolyásolás hatására megnyúlik, felületének porózussága megváltozik. Megfigyeltek már a kutatók oly nagymértékű nyúlást is, mely bőrfelület a viselőjének már komoly akadályoztatást eredményezett a mozgásban.

Megfigyelhetjük, hogy az állatvilágban is praktikusan meg-megjelenik egy-egy normálistól eltérő területnövekedés.

Ilyent találunk például az ESOFÁL - másképpen esőfaló óriás - nevű állatnál, ami tudtalevőleg igen nedves közegben él. Ahogy láthatjuk, a madár csőrébe veszi a folyadékot, és ettől a csőre alatti bőr erősen kinyúlt, és úgy is maradt.

De vehetünk példát az emlősök világából is. Kedvelt állatfajta napjainkban az a helyes kis KVANGA, amelyik állat könnyen összetéveszthető a fürdőszobában hanyagul eldobott vörös frottírtörülközővel. Nos ez a kis állatka az őt takaró bőrfelület mintegy negyedében, cca. felében helyezkedik el.. A többi szőrrel borított bőr, mint megannyi ránc helyezkedik el a kvanga testén. Néhány élelmes üzletember katakurdisztáni társasutazásain a gyermekeknek külön kvangasimogató túrákat is rendez.

2. Zsugorodás (jellemzően hideg hatására)

Száraz hideg hatására is beindulhat a folyamat, de a hideg, nedves közeg, biztosan a bőr zsugorodását fogja eredményezni. ennek bizonyítására, néprajzos kutatók, több embercsoportnál találtak arra utaló jeleket. Mely szerint:

"A víz hőmérsékletének csökkenése, egy bizonyos testrész hosszúságának csökkenésével egyenesen arányos." Természetesen ebben az esetben nem beszélhetünk ráncokról, hiszen a felület nemhogy megnövekedne, hanem pontosan ellenkezőleg, erősen lecsökken.

Itt szeretném definiálni a ránc - mint olyan - fogalmát.

- Ránc - olyan természetes, vagy mesterségesen előállított képződmény, ahol az anyagnak, az alatta levő, és azzal helyenként kapcsolódó másik anyaggal NEM egyezik meg a területe.

A ránc már az emberiség bölcsőjében központi kérdés volt, kis fodros "macis" fejpárna formájában. Majd később, a ránc fontos kelléke lett a divatnak, úgy, mint az ember testének fedésére szolgáló ruhadarabok ránccal való díszítése (lásd még: glokni) és az ember testének fedésére szolgáló bőr ránctól való megszabadítása. (lásd még: Loreál Párizs)

Mit tegyünk, ha bőrünk hosszantartó fürdőzés során összeráncosodott??

Mint minden probléma megoldását, ezt is a gyökerénél kell kezdeni. Vizsgáljuk meg a ráncosodás okát. Ahogy ezt a címben is láthatjuk, a ráncosodás oka a hosszantartó fürdőzés.

Ez lehet szándékos, vagy

            véletlen fürdőzés. Jelen esetben azt hiszem, az utóbbival állunk szemben, így a szándékos fürdőzés problematikájától eltekinthetek. Ezt majd egy más - "A gyógyfürdők hatása deréktól lefelé" című - munkámban részletezem.

Tehát a véletlenszerű fürdőzés okozta ráncosodás megszüntetésére tett kísérleteim során megállapítottam, hogy ez a probléma sokkal mélyebben érinti az ember hámrétegét, mint azt korábban a tudomány feltételezte volna.

Laikus szemlélő azt hinné, hogy a víz alatt tartósan nedves hatásnak kitett bőrfelület magába szívja a körülötte oly nagy mennyiségben megtalálható vizet.

De nem! A bőr vízkészlete drasztikusan csökken.

Érdekes!

Mérések és kísérletek még nem mutatták ki, de egyes tudósok már elméletben foglalkoztak a témával, hogy a bőrből eltávozott nedvesség, - jelen esetben a víz - megnövelheti a kádba előzetesen, a csővezetékből beleengedett víz térfogatát. Ez a probléma akkor lesz majd égetően időszerű, ha valaki egyszer úgy ül bele egy kád vízbe, hogy a kádat teljesen teleengedi vízzel - természetesen előtte kiszámítva Archimédesz törvénye szerint a saját tömegének a vízkiszorítását -, és így a kádban levő víz tömege és a saját tömege pontosan megegyezik a kád űrmértékével.

Ebben az esetben merül fel az előzőekben felvetett probléma, vagyis az, hogy a bőr víztartalma, mely eltávozik a hosszantartó fürdőzés során, hogyan fog elférni a kádban? Sajnos, előzetes kutatások alátámasztják azt az elméletet, miszerint a víz ki fog löttyenni a kádból.

Ezért nagyon meggondolandó a szándékos hosszantartó fürdőzés, vagy legalább tegyük meg azt az óvintézkedést, hogy a bőrünk víztartalmának elvesztését belekalkuláljuk az előzetesen csapból a kádba engedett víz mennyiségébe.

De felmerül a kérdés, hogy az elveszett vizet a bőrünkből hogyan pótolhatjuk vissza. Nagyon tévesen vannak olyan irányzatok, amik az orálisan pótolt folyadékot helyezik előnybe. Ebből is vannak olyan fanatikusok, akik ezt Förmedvény Kadarka, vagy Lorói Krátergyöngye formájában teszik, de kevésbé fanatikusan esküsznek a Rebeci Fuszlivágóra.

Kutatási eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy - "Sárkány ellen sárkányfű", - mondja a szólás - nem kell semmilyen furfangos úton-módon azt a vizet pótolni.

Dave Fa Nivea, belga kutató feltalálta a bőrbe visszajuttatott víz módszerét, mely a következő:

A "véletlenül hosszantartó" fürdőzés során megráncosodott bőr rugalmasságát és hidroháztartásának visszaállítására az érintett helyeket - a fürdőszobaszekrényben található - BHAGAZSÍRral be kell alaposan kenni. Ez a módszer megszünteti a hosszantartó fürdőzés miatt keletkezett ráncokat. Amennyiben egyéb ráncok is vannak azon a testtájékon, ami a tartósan a hosszantartó fürdőzés alatt a vízben tartózkodott, úgy azok eltüntetése ezzel a módszerrel nem garantált.

Következő cikkünkben a hazai BHAGAZSÍR gyártása körüli anomáliákkal foglalkozunk. Különös tekintettel a ráncok eltüntetésére szolgáló bőrradírok alapanyagaként felhasznált kénsav és dunakavics gyártására.