KARINTHY FRIGYES VONZÁSÁBAN

Tartalomjegyzék:

Prózai paródiák

Elisabeth de genere Arrabona: Rossz tanár órát tart

Verstorzítás

Viola de genere Exiguum: Sirály (Karinthy Frigyes Ady-paródiájára)

Művek:

Verstorzítás

Elisabeth de genere Arrabona:

Rossz tanár órát tart

(Gyenge kísérlet a PIM-ben lezajlott Karinthy finisszázs mintájára)

Igen, erre lehetett számítani, igazán. Gondolt is rá! S t éjjel azt álmodta, hogy a 10.A-ban kellett tartania matek órát, pedig nem, reggel megnézte a noteszében, informatika óráról van szó a 11. B-ben . Álmában másodfokú egyenletet oldott meg, szellemesen, gördülékenyen, ahogy az ilyet kell! Ment is mint a karikacsapás, az osztályban csönd volt a gyerekek csodálattal bámulták a vászonra vetített fóliáit. Némelyiket még kézzel írta és írásvetítőről vetítette az aranyos bábfigurákkal szellemesen változatossá, érdekessé tett csillogó plasztik lapokról.

Most itt áll az osztályban, körül néz, elkezdi magyarázni Microsoft Office jelentőségét, ezen belül az excel táblák hasznosságát. Páran szendvicsükbe harapnak, többen udvariasan ásítanak, mások ledőlnek a padra aludni. A tabletek villódzó fénye még egy kisebb létszám ébrenlétére enged következtetni.

Pedig készült, este felment a Facebookra, megnézte milyen híreket posztoltak az osztályból. Kinek van szülinapja, milyen bulik voltak legutoljára, de ez már úgy látszik, kevés.

Csönd, némi billentyű kattogással!

- Kérdés?

Jaj, ezt nem kellett volna! Ezek a régi beidegződések! Egy kéz unottan emelkedik. Ránéz. Uramatyám, már megint az Abonyi! Saját cége van, az szoftverfejlesztéséből él az egész családja öt éve. Mit tud ez kérdezni, amire tudná a választ? Már a kérdést sem érti. Például sokáig azt hitte az Ubuntu egy afrikai törzs, mikor egy folyosói beszélgetés kihallgatásakor véletlenül kiderült, hogy ez egy operációs rendszer. Idő kellett ahhoz is, hogy rájöjjön: az Arduino nem egy kis szörny a Szentivánéji álmokból.

Szép lassan emeli fel a tekintetét. Magában sorolja: az Android nyílt forráskódú operációs rendszer, az egyes verziók nevének kezd bet i az angol ábécé sorrendjében édességekről vannak elnevezve: Apple pie, Banana bread, Cup cake, Donuts, Eclair, Froyo, Ginger bread, Honey comb, Ice cream sandwich, Jelly bean, KitKat.

Ezt biztos nem kérdezi, legfeljebb szívatásból. Tudja jól, de hát hiába próbál lépést tartani, soha nem tudja utolérni magát. Vagy ket? Minden mást jelent, mint az korában! Ha már Android, akkor itt van az NDK neki az Német Demokratikus Köztársaság, de EZEK a Native Development Kit-et értik rajta!

Mennyit nyűglődik ezekkel a szavakkal! Már éppen megtanulta, hogy ha Tools-t mondanak, akkor nem csavarhúzóra kell gondolni, hanem valami letölthető program csomagra, amivel megúszható egy csomó program megírása, ha Orchestration-t, akkor nem egy Mahler szimfónia hangszerelésére kell asszociálni, hanem egy Cloud architektúra összeszervezésére. Na ez is! A gyerek tegnap mondta, hogy a pap bácsi bejelentette, hogy csütörtökön Jézus a Cloudba költözött. Ja, a kölykök így értelmezik a mennybemenetelt! Vagy már a pap is átállt! De itt van az App, s t Appok! Már a felesége is azzal jött a minap, hogy nagyon elavultak az Appjai, frissítse fel őket. Először teljesen félreértette és az Apósa hátát kezdte masszírozni, mikor kiderült, hogy az asszony az okos telefonjára akar valami új alkalmazást, amivel a közértben gyorsabban megtalálja a tejfölt.

Még ezeknek magyarázza a sorbeszúrást, keresést, rendezést? Dehogy kíváncsiak ezek erre. Mélyen megvetik a statikus pépétéit. k mindenhez prezit használnak, aztán ha nincs net, csak néznek.

- Nooos? Néz fel reménykedve, hogy a gyerek végül még se jelentkezett, hanem csak nyújtózkodott vagy a vállait ropogtatta meg egy kicsit.

- Tanár úr, az osztály kérésére egy 20 perces demóval készültem egy most fejlesztett cloud securation tool ....

Innentől már nem érti, az osztály felélénkül. Az ócska PC-t már lehúzták a projectorról, az okos telefon fityeg rajta, a vetítőn megjelennek a kék csíkok.

Egyre tágabb koncentrikus körök futnak a vetítőn, s onnan a falra, ki az utcára, a házfalakra, ... a végtelen, a megértés, a jóság és emberszeretet osztályában, ahová soha eljutni nem fog... ama "felsőbb osztály", melybe "elégtelen eredmény miatt fel nem léphet" soha.

Verstorzítás

Viola d.g. Exiguum: Sirály

Én vagyok a fekete Sirály,
de hazám Hortobágy.
Fekete ugar kiköpött,
fekete ország örökölt: királyfit

Örülj fekete ország!
(fekete város, fekete föld,
ország, ország, Álomország...)
- Mit hagy szegény
országnak: magyarnak
szomorú legény?

- Ugassanak engemet, hadd ugassanak!
Hajh hajh, kutyafáját hajh!
Átok ül redves nyakamon.
Jött, jött értem a rém, hajh!

Vitt, vitt nyugati vizeken,
vitt cudar piszok föld mentiben.
(vizen, vizen, vizen tova...)
Nyöszörög a legény.

(a hajó - lék, a hajó - lék, a hajó - lék,
fekete lék, fekete lék:
mos, mos, mos, mos, mos...)

- Nem értem!
Hájszagú, kapaszkodsz?
Zsírszívű, belém?
- Hadd el!
Jöttem - megyek már!

(az eredeti: Karinthy Frigyes:
Ady Endre: Moslék-ország)

Jött értem a fekete hajó
Jött értem fekete vizen.
Álom-királyfit, vitt tova vitt
Moslék-országnak mentiben -
Fekete hajó, fekete vizen.

Moslék-ország, hajh, cudar ország,
Hajh, Hortobágy, zsír-szívű rém;
Hajh, Átok-város, Redves-ugar:
Piszok-hazám, mit kapaszkodsz belém?
Fekete vizeken jöttem én.

Vagyok a nyugati sirály -:
De magyarnak köpött ki a föld
Moslék-ország a nyakamon ül
Engemet Moslék-ország örökölt:
Nyöszörög a hájszagú föld.

Már nem megyek el, fekete hajó
Moslék-ország hagy' örülj, szegény!
Laza ferdinen, laza ferdinen
Fekete vizen, fekete legény,
Hajh, kutyafáját, szomorú legény.