HÁY JÁNOS VONZÁSÁBAN

Tartalomjegyzék:

Irodalmi recept

 Háyas parikás krumli (Elisabeth de genere Arrabona)

Művek:

Irodalmi recept

Elisabeth de genere Arrabona:

Háyas parikás krumli

Hozzávalók:

Krumpli, hagyma, zsír és paprika

Már két napja nem evett csak ivott, amikor a Gyula meghívta egy paprikás krumplira. Abba a házba, ahol kiscsávóként hallgatta a faterja és Gyula vitatkozását, hogy tudós lesz-e a kiscsávóból vagy se. Mára eldőlt: tudós lett, ivás tudós. Gyula egy csálé, öreg papírdobozt húzott elő a kredenc alól, majd a rengeteg hagymahéj közül egy fej hagymát kurkászott elő. Megpucolta és a markába fogva vágta fel, ahogy a kiscsávó apja is csinálta, még akkor, amikor nem szórta föl sóderrel az udvart, de hiába szórta a sódert soha nem lett neve, csak az öregapám leányának az ura volt. A kiscsávó nézte a hagymát aprító kezet és látta, amint a hagyma után a kezét szeleteli tovább, a vér végig folyt a könyökéig, de már a könyökénél szeletelte tovább. Harmadnap temették Gyulát. A kiscsávó ott állt a sír mellett, szorítva a göcsörtös akácfát még mindig részegen és kábán és zokogott, hogy Gyula neki akart jót főzni és lám ide jutott. Így is történhetett volna, mint ahogy azon a vidéken gyakran megtörténik, de Gyula a hagyma szeletelést épp akkor hagyta abba, mikor elfogyott a hagyma és a zsír is felforrósodott a lábasban. Míg a hagyma sült, egy zsákból krumplikat halászott elő, meg egy műanyag kannát tett az asztalra. A kiscsávó szeme felcsillant, ha ugyan a nagy fehér csipák között bújó véres szemek képesek lennének efféle kunsztra.

Egy húzásra kiitta a bort, nem úgy mint a társai a városban, akik a vékonyfalú, öblös poharakban lögybölgetik, szagolgatják az italt mielőtt meginnák, s közben nem gondolnak az asszimilálódni képtelen kiscsávóval, akinek nem ér az élete semmit, mert nem tud ógörögül.

Gyula közben végzett a krumpli pucolással és jófajta házi paprikát tett a lábasba, a felszeletelt krumplit azonnal rátette. A nyárikonyha megtelt a paprikáskrumpli ígéretével.