FUTURISZTIKUS

 

 Tartalom: Symposion bevezető 2039-ből

Találta Elisabeth d. g. Arrabona

Kedves Barátaim, 

a nyáron sajnos elromlott a HDD az itthoni gépemben, ki kellett cserélni. A rajta levő file-ok, adatok sajnos elvesztek. Szerencsére több gépen dolgozom és néha pen drive-on hordozom a file-okat, így azután elég sok mindent sikerült visszatáplálnom, de közel sem jártam 100%-os eredménnyel. De nem csüggedek, időről időre keresgélek, nézegetem, nem találom-e meg még a hiányzókat valamelyik gépen vagy pen drive-on. Így vettem észre egy érdekes foldert, ami ertesito3909 (?) névre hallgatott. Szintakszisában megfelel az értesítők tárolására használt foldereimnek: „ertesito”évszámhónap. Itt nyilván elírás történt, de mielőtt javítottam volna belenéztem, hogy mi van benne. Egyetlen file volt, egy bevezető. Sajnos Stephanus nagyon el volt foglalva, így őt nem tudtam megkérdezni, én közben a Symposionra készítettem a vacsorát, így nem maradt más: gyorsan kinyomtattam és most felolvasom.

 
 

 

Kedves Barátnéim, Barátaim!

Szeretettel üdvözlök minden kedves Symposion tagot a 42. évfolyam Csimborkóstoló Lezginka havi, első ülésén. Örülök, hogy a hosszú nyári szünet után ismét együtt lehetünk.

Mielőtt rátérnék a bevezetőre egy gyors pillantást vetnék arra, hogy mindenki ki lett-e rendesen szolgálva.
Kérlek Benneteket, hogy a fogyasztási folyamat megkezdése előtt az íz és az illat eksönt kapcsoljátok be. E nélkül hiába dolgoztam!

Úgy látom, Anókának nem ízlett a mai koktél, még félig tele van a pohara. János, jöhet még egy gin-tonic? Anóka is inkább azt! Jó, rendben, máris keverem. Juti a Volgai hajós mennyire felelt meg az elmúlt 35 év színvonalának? Jobb egérrel tudsz véleményt nyilvánítani, ha nincs egered, akkor erős koncentrációval! Juc, nem volt jól látható a blúzod színe, ennek ellenére megfelelő-e a koktélod? Köszönöm a „szupi” jelzést! 

Megkérem E. d.g. Arrabonát, hogy a bevezető alatt ne járkáljon fel-alá az egerével!

Rá is térek a lényegre, mielőtt Ibolya szenzorai végképp kimerülnének, előzetesen jelezte, hogy egyik-másik feltöltésre vagy cserére szorulna. Szerintem erősebb koncentrációval még működnek.

Figyelmeteket most a képernyő bal sarkára irányítsátok, ahol a sárga villogó pötty jelent meg.

 

 

Ma, tehát szeptember 10. van, Hunor napja, épp 100 éve 1939. szeptember 10-én üzent hadat Kanada Németországnak.
Megjött Szilvi, akkor egy kis szünetet tartunk. Sajnáljuk, hogy nem tudtál időben kilépni az Örkény és a margóvágó rendezvény-site-ról és örülünk, hogy cserébe

mindenkinek hoztál egy kis margóvágó app-ot hozzávaló virtuális papírral. Szerintem ne most próbálgassátok a négyfelé vágást! Miután mindenki lenyugodott, folytassuk a bevezetőt a mai nap, szeptember 10. eseményeivel.
141 éve a genfi tó partján gyilkolta meg Sissit egy anarchista terrorista. Kérlek benneteket, ne most nézzétek végig a filmet. Ez még nem az idegen toll szekció. Persze az, hogy belenéztek nem zavaró, de a sárga pöttyön legyen a figyelmetek végig, mert különben lemaradtok.

A régi időkben gyakran megfordultam ebben a városban, ahol a tóparton áll Sissi szobra. Ha még emlékeztek sok nehézségen kellett túl jutnunk, amíg egy ilyen utat meg tudtunk tenni. Hajnali taxizás a reptérre, tülekedés a csomagfeladásnál, biztonsági ellenőrzés stb. De hagyjuk a nosztalgiázást!

 Most könnyedén odasétálunk Sissi szobrához, Ibolya kérlek, ne maradj nagyon le, tudom, a fényképezőgéped szeretnéd elővenni, de hidd el, már elég sok kép készült erről a szoborról és valamennyi a rendelkezésedre áll. Ha a hang és illat gombra klikkeltek, akkor halljuk a tó közepén levő Jet hangját is és érezzük a tó illatát.
Úgy látom, Janó szeretne hozzátenni valamit, fordítsátok figyelmeteket a képernyő közepére, a narancsszínű pöttyre koncentrálva. Szilvi jelezte, hogy nincs meg a Janó narancs pöttye, így magam linkelem be gyorsan, amit Janó szeretne tudatni:

 

„Véletlenül lett Sissi az áldozat, mert a sanyarú sorsú olasz, Luigi Lucheni számára mindegy volt, kit öl a meg, csak az uralkodó osztály valamely tagja legyen. Mély gyűlölet élt benne az arisztokrácia iránt. Azért, mert egy olasz munkásnő törvénytelen gyermekeként árvaházban kellett felnőnie; azért, mert egész életében nyomorogni kényszerült és alkalmi munkákból tengődött; s azért, mert a saját életével kapcsolatos álmaiból semmit sem sikerült megvalósítania. Az anarchista mozgalmak felé forduló férfi Svájcban telepedett le, és mivel elutazni sem volt pénze, elhatározta: azzal az arisztokratával végez, aki először Genf közelébe érkezik.

Kapóra jött tehát neki, hogy az orléans-i herceg a városba készülődik. Ám a herceg ezt az utat lemondta. Végzetére eljött azonban Erzsébet, méghozzá inkognitóban. Máig nem tisztázott, ki szivárogtatta ki a hírt, mindenesetre az egyik helyi lap tudatta olvasóival a királyné érkezését, s gyilkos egy, a kabátujjába elrejtett késsel végzett a magyarok kedvenc királynéjával.”

 

 

Köszönjük Janó, az érdekes megjegyzést, akkor térjetek vissza figyelmetekkel Stephanus sárga gömbjére a bal sarokba.

Ma ünnepli 91. születésnapját Charles Simonyi, aki az évezred egyik legnevesebb szoftverese és azon kevesek közé tartozik, aki a vagyonát az eszével kereste. Az első űrturisták közé tartozott. A század elején kétszer járt az űrben civilként, ami abban az időben újdonságnak számított. Olyannyira, hogy ezen a fórumon sokszor megidézett Puskás Tivadarról elnevezett szakiskola kapcsolatot teremtett vele és néhány szó erejéig az űrből üdvözölte egykori iskolája tanulóit és Laci bácsit. Ajjaj: Laci bácsi egyértelműsítő felugrott mindenkinek, pedig egyértelmű, hogy kiről van szó. A Puskás egykori ún. igazgatójáról, Horváth Lászlóról. Sajnos még mindig hibát jelez, de legközelebbre ide töltöm Laci bácsi profilját. Most meg sípol is és sajnos a szag eksön is nyitva maradt és meglehetősen büdös lett a hibajelzéstől.

Amíg kiszellőztetünk, megnyitom a Csimborkóstoló Lezginka havi Symposiont. Kérdezem, érezte-e bármelyikőtök úgy, hogy postát kapott?

 

Ennyit találtam, kicsit rövidnek, töredékesnek tűnik és stílusa sem egészen Stephanus, lehetséges, hogy egy kalóz Stephanus-szal állunk szemben?