Zende

- sors-istennő. Rengaw karakurd dalköltő utolsó alkotásában, az Omrik alkonyában szerepelnek
a ~ -k, akiknek az a feladatuk, hogy tisztogassák a bölcsesség tükrét, amelyben Omri látja a Világot. A tükör eredetileg nem szorult tisztogatásra,  anélkül is csillogott, de elhomályosította Omri egyik téveszméje, amely szerint szeretet nélkül, csak józan ésszel kormányozva jobb lenne a Világ. Később a legfiatalabb ~ egyetlen könnycseppjétől darabokra tört a tükör. (A továbbiakban Zende szerelmével, Armoldóval elhagyja Omrit, és családot alapítanak. Gyermekeik azonban elhagyják őket és Katakurdisztán felé veszik útjukat.) Lásd még: Katakurdisztán zenei világa

A szétpattanó tükör (a Képíró alkotása)

Zinbiel

- egyetemi város a katakurd-bagaméri határ közelében. Itt született Nefelin Jolán, aki a molyok elleni küzdelem élharcosa volt haláláig, itt található molyrágta emlékműve is (Ért. 2, 3, 51)

Zinbiel vára

Zokli

- férfi bokaszőr kopása, hullása esetén használt lábparóka; házilagosan is kiszabható egy öreg dekliből (Macskap 1. 1. 33)

- kényeskedő lányok csúfneve a havár argóban; a zokogó liba rövidítése (Macskap 1. 1. 33)

Zond

- a katakurd mitológiában a fagy istene. Negatív alak, a mítosz szerint ő okozta a híres katakurdisztáni jégkorszakot. Protan elűzte, de még visszatér.

- Zwenn néma testvére, a nemzteségtábla nem ismeri.

- Szeli Szonth katakurd romantikus író (1796-1859) Jeti Bagaméria erdeiben c. regényének hőse ~ a busafejű fúró. (Ért. 2, 6, 159)

- Bhagha papja, a hetedik sámán. A ránk maradt eretnekkihallgatási jegyzőkönyv-töredék szerint az inkvizítor azzal vádolta, hogy tagadja, miszerint Bhagha a nagy Katakurdot teremtette volna elsőként, ezzel szemben azt állítja, hogy Bagamér volt az első teremtménye.
(Ért. 2, 10, 206-207, vö. még Ért. 2
, 6, 136-137)

Zwenn

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla  szerint Mizo fia, Protan nemzetségének utolsó sarja (Ért. 2, 2, 28). Költői szépségű mítosza szerint (Ért. 1, 7-8, 112) az ő utolsó köhögése őrizte meg az életet hétmillió éven át a halálos fagyba és mozdulatlanságba dermedt mindenségben. Az eseményt a mítosz az óceán miguosi partszakaszán álló sziklákhoz kapcsolja (Ért. 2, 3, 51)
Ezzel kapcsolatos katakurd szólás:
"Beszéded úgy hatott, mint Zwenn köhögése."

Zsákbamacska

- teljesen szabályos házimacska, (catus domesticus), amely azonban soha nem hagyja el a búvóhelyéül szolgáló zsákot. A zsák már az anyaállat méhében kialakul, és a kismacska eleve zsákban születik meg. Éppen ezért az utódgondozás rendkívül nehéz, hiszen az anyaállat nemigen tud hozzáférni a kicsinyéhez a zsákoktól. Ennek ellenére rendkívül gyakori állat, ámbár adásvétele majdnem lehetetlen, hiszen soha senki sem akarja megvenni.