Rapakivi

- egzotikus üdítőital répalé és kiwi keverékéből. Gusztusos barna színe miatt különösen a színvakok körében kedvelt ital (Cik 3. 2. 26)

- kiwivel ízesített ropogós hörcsögsült Katakurdisztánban
(Cik 3. 2. 26)

- madarak közötti öngyilkossági módszer. A rapakivit elkövető madár kiválasztja egyik társát, s annak mereven feltartott csőrébe dől
(Cik 3. 2. 26)

Rapakivi - (Hörcsögsült kivivel)

Rebec

- Panrac öccse (egyes értelmezések szerint: húga) a katakurd mitológiában (Ért. 2, 3, 56) Az Ókatakurd nemzetségtábla szerint az ősszülők egyike, aki azonban a negyedik töredék idejére már feledésbe merült. Lásd még 14 karátos fragmentum  (Bhaga haragjának leírása)

- a fuszli alján lelógó csimbók. Hajlott korban belevaló férfiak levágják (Ért. 2, 3, 57) A fuszlivágáshoz kapcsolódó csujjogatót ld. Ért. 2, 6, 147.
lásd még: Csimbókvölgy

A szertartással kapcsolatos szólások:
"Majd meglátod, ha rebeced veszted!"
"Nem is legény, ki nem vágja le a fuszlit"
"Honnan ez a csimbókvölgyi akcentus?"

- sziklavár Katakurdisztánban, a katakurd történelem jelentős emlékhelye, a bagamér férfiak megostromolták, de a vár hős védőnői önfeláldozó módon megmentették (Ért. 2, 3, 56) (TÁRLAT)

- a Bhagha alakjához fűzött harmadik genezis változatban, mely a Keláti pincesor első ajtaján olvasható, kultúrhéroszként jelenik meg, aki megtanította Lezginkát az illatszerek, ékszerek és ruhadíszek használatára, a táncra és a borkészítésre. (Ért. 2, 10, 213-214) Ugyancsak kultúrhéroszként jelenik meg az MS 5496/6 sz. kéziratban, mint a gombfoci feltalálója. (Ért. 2, 10, 209-211)

Képünkön: Rebec várának romjai

 

- vár Katakurdisztánban. Legkorábbi alapjait valószínűleg még Szerpent fejedelem rakatta le az Eyrf törzs partraszállása után, a hágó védelmére.
(=
A Katakurd történelem rekonstrukciója)

 

Rengaw

- Népszerű katakurd 19. századi operaszerző, a Loró tetralógia megalkotója (Protán vize, Zwenn sóhaja, A kőszikla legendája, Az omrik alkonya - innen származik a híres katakurd harci induló, Katakurdisztán nemzeti himnusza) Lásd még: Katakurdisztán zenei világa

Rifkabil

- katakurd rosszlány, akit kabinba zárva állítottak a würmi vár pacterére, ha az oliguria éppen foglalt volt. (Ért 4. 3. 43)

- mobil gyóntatószék országúri cemendék számára (Ért 4. 3. 43)

Round Robin (azaz a híres Nyári Házi)

A Symposion Társaság kollektív alkotása. Lásd még a méltatásokat. (T.T.; S.B.; E.d.g.A.? V.d.g.E.)

Rumbold

- hegyi bölcs a történelmi időkben. V. Szelám trónutódlásánál a ~ok tanácsa segítette ki Katakurdisztánt abból a katasztrófahelyzetből, melybe a gyengeelméjű trónörökös megkoronázása sodorta volna az országot. Ekkor foglalták törvénybe a Lex ~ot. (Lehet e két ember egymás nagybátyja? Keláti pincesor 112. ajtó története)