Palp (TÁRLAT)

- bagamér helység nem messze a katakurd-bagamér határtól, itt készül a félreismerhetetlenül egyedi díszítésű cseréptál, a palpitál. Néprajzi és idegenforgalmi szempontból jelentős, évente megrendezésre kerülő ünnepi eseménysorozata a palpitáció, mely ma már a legnagyobb nemzetközi utazási irodák kínálatában is szerepel (Ért. 2, 4, 78) Legkülönlegesebb turisztikai látványossága a palpi Dugótorony.

A palpi Dugótorony

Panrac

- a 4. fragmentum szerint " Kezdetben nem volt más, csak Eyrf, Protan és ~ "

- a bagaméri katakurd eredetmítosz ( MS 2748/3) szerint a teremtéskor lenyelte Protan életadó magvát, bensejében született meg a világ, s azt onnan isteni szél sodorta ki a térbe (Ért. 1, 1, 6-7)

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtáblában minden ember kezdetben volt ősanyja, férje Protan, fiuk Eyrf (Ért. 2, 2, 28)

- egy adat szerint öccse Rebec, aki azonban eredetileg nem szerepelt az ókatakurd mitologikus nemzetségtáblában

- ~ olás (Ért. 1, 5, 66): vidám farsangi felvonulás, melyben mindent fordítva kellett csinálni: a leányok fiú-, a fiúk leányruhába bújtak, háttal mentek végig a falun és fordítva ülték meg a lovat, a söprű nyeles végével söpörtek...

- Nobel-díjas mérnök-fizikus, királyi kíber, eredetileg az Ustav Hadova, majd a National Research Institute of Hablaty munkatársa
(Ért. 2, 3, 47)

- katakurd csillagjegy, Európában a Kos csillagképnek felel meg. A nap Yaszeli havának 21. napjától Panrac 20-ig tartózkodik ebben a szakaszban.

Akik ebben a jegyben születtek, Panrachoz hasonlóan a természet lüktető erejét hordozzák. Ők képviselik az életet, minden erőt magukba fogadnak. Nagy kezdeményezők, ebben élik át legjobban önmaguk fontosságát. Minden kezdetben egyfajta önmegméretést látnak. Számukra minden akadály egyértelmű kihívás, tehát gondolkodás nélkül belevágnak, hogy leküzdjék. Nem hátrálnak meg senki és semmi elől. Bizony, közben gyakran fejjel mennek a falnak. Az elismerés nagyon fontos a számukra. Igazi felfedezők, szeretik a veszélyt.

A Panrac csillagkép

Parenchima

Parenchima szimbóluma: a két imára kulcsolt kéz

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Prazem és Lezginka fia, az ő fia Meluzin (Ért. 2, 2, 28)

- hírhedt bigottságáról emlékezetes uralkodó: naponta három kötelező imát szabott ki a népének. Mikor az imák számát emelni akarta, megölték (Ért. 1, 5, 82)

- katakurd város, határában monumentális emlékmű emlékeztet az "Újra kinyílt a Szem" töredék megtalálására (Ért. 2, 3, 49)

~ végrendelete

- vitatott eredetű gnosztikus irat, a A 14 karátos fragmentum szerint maga I. Parenchima örökösödési rendjét tartalmazza. A szöveg belső tanúsága szerint titkos, rejtett információkat tartalmaz. Szövege csak A 14 karátos fragmentumból ismert:

Első Parenchima, Eyrf uralkodója
Szelam ellensége, a Szem kormányzója
Súlyos helyzetemben végsőt rendelkezem
Hogy uralkodásunk biztonságban legyen.
Szálljon a trón mindig rokonról rokonra
Rangidőset téve közülünk a trónra
És ha az országot nincs, aki regnálja,
Segítsen a gondon Parenchima fája.
Megmutatja a fa, ki kinek testvére
Ki kinek hitvese és ki kinek férje.
Híven őriz mindent Parenchima fája
Naponta áldja a nép három imája.
Földünkön azonban háborúban élünk
Ellenségeinktől kívül-belül félünk.
A családfát tehát külvilágba rejtjük,
Annak is a helyét gyorsan elfelejtjük.
Őrizze a helyet pontos dokumentum
Légyen a formája tizennégy fragmentum
Helyeztessék mindaz a világ négy tájára
Tizennégy városban Bhagha templomába.
A városok nevét fedje szintén fátyol,
Megadja nevüket a Szem önmagától.
Aki összegyűjti a sok töredéket
Sorba rakva őket, összeáll a lényeg.
Ami nem érthető az utasításban
Megmutatja a Szem, társ az utazásban.

Paroxizmus

- paradox nézeteket dogmává fejlesztő irányzat a kocsmai oligúria korából. Az irányzat követői kopaszra nyírják a fejüket, hogy könnyen tudják váltogatni a parókájukat. A parókaváltással egyidejűleg köpönyegüket is forgatják. (Ínyes 4. 8. 137)

- kóros parókahordás (Ínyes 4. 8. 137)

-Az ökörhugyozás cikkcakkosságát tagadó filozófiai irányzat, mely a párhuzamos ökrök (parallel ox) elméletén alapul. Kiemelkedő magyar terjesztője Prof. Dr. Ökrös-Thege Zalán, akinek futása is ezen teórián alapszik, mert nyílegyenesen menekült a cikkcakkosságot hirdető többség elől (Ínyes 4. 8. 137)

Patrasz

- A Bosszantó Színház két mulattatója: Csetresz és Patrasz közül a második. (Ínyes 4. 7. 121)

Pemmikán

- (hippogryphis catacurdiensis) jégkorszaki kihalt emlős ősmadár retardált leszármazottja, nagytestű, díszes tollazatú vízi- és futómadár, eredetileg talán totemállat lehetett (Ért. 1, 4, 58). Meglovagolható, vagy könnyű, egyszemélyes, kétkerekű kocsi elé fogható. Loroban kényelmes ~ ok szállítják az utasokat a kráter tövébe (Ért. 2, 3, 49)
Lásd még:
"Pemmikánod ha elereszted, megfogod, szavad, ha elereszted, meg nem fogod." (katakurd közmondás)

Lásd még:  Kis katakurd állatkerti útmutató

Szorodollopa a pemmikánfogaton
(a Képíró alkotása)

- A ~ szárnyából készül a népszerű régi katakurd eledel: Akromatiné pecsenyéje. Régi ábrázolások gyakran lóformájúnak mutatják. (Lásd Szorodollopa a pemmikánfogaton) Ellivednam állítása szerint ennek az az oka, hogy a ~-ok szárnyát már fiatal korukban visszanyesték, mert a hevesebb fiatal példányok szárnycsattogtatása veszélyeztette a fogatok útbiztonságát, másrészt a nyesedékből zónaadagokat készítettek az Akromatinéhoz címzett kisvendéglőkben.

Perisztázis

- II. Anasztázis bagamér uralkodó külvárosban született zabigyereke (Ért 3. 5. 46)

- túlfűtött kukkoló kórképe, aki már a periszkóp láttán eksztázisba esik. Csak szigorú periszkóp-elvonással gyógyítható. (Ért 3. 5. 46)

-az a pillanat, amikor az eksztázis az ellentétébe fordul, s átadja helyét a legsötétebb depressziónak; más megfogalmazás szerint két eksztázis közti holtidő. (Ért 3. 5. 46)

Piknometer

- piknik alapú összejöveteleken elfogyasztott ételek és italok egységnyi mennyisége. A Symposion Társaság egy átlagos összejövetelére mintegy 15-20 piknométernyi mennyiség készül. (Ért 3. 10. 155)

- domborulatmérő. Jobb fürdőszobai mérlegek tartozéka. Ha kileng, sürgős fogyókúra szükségeltetik! (Ért 3. 10. 155)

- az ellenfél lapjának feltérképezésére kifejlesztett, pikkmentes mezőt jelző műszer: a hamiskártyások egyik eszköze, amellyel észrevétlenül ki tudják szűrni az ellenfél (ellenfelek) pikkhiányát és ezzel vissza tudnak élni. (Ért 3. 10. 154)

- tanári pikkelést vizsgáló készülék (Ért 3. 10. 155)

Pislák

- katakurd tengerparti határváros Olma közelében. Olma és ~ versengése, konfliktusai a viking és katakurd történelmi könyvek számos lapját töltik meg (Ért. 2, 3, 51)

Pislák, Deli

- az Olmeász című katakurd eposz főszereplője, melynek azonban, sajnos csak egy töredékét ismerjük. Mitikus legendája feltehetően az olmai viking városállam úrnőjéért, Irádéért folytatott küzdelmeit mutatja be.

Posada

- Katakurdisztánban honos énekesmadár, a billegető poszáta rokona. (Ért. 2, 3, 58) Igen félénk állat. Félelmében, hogy leesik fészkéből, abbahagyta a billegést, ma már csak pósol. Nősténye kocka alakú tojást tojik, nehogy az kiguruljon a fészekből. Vidéken a gyerekek kifosztják a ~-k fészkeit, s gyakran megfőzik ezeket a kocka alakú tojásokat, hogy dobókockát készítsenek belőle. Egyébként a mindenkori katakurd miniszterelnök kötelezően tart az irodájában egy ~-t, és naponta pósolási leckéket vesz tőle. Lásd még:  Kis katakurd állatkerti útmutató

Posadafészek három tojással

Potamológia

- kentaurok patájának deformációjával foglalkozó tudomány. (Ért 3. 5. 46)

- potamológ - krumpliból készített katakurd népi fúvós hangszer. A potamológon játszott népdalok feldolgozásával foglalkozó tudomány a potamológia. (Ért 3. 5. 46)

Prákrit

- katakurd fejedelmi jelvény: arany-zöld fénnyel villódzó ritka drágakő (Ért. 2, 2, 35)

- katakurd népi nyelvtörő mondóka része: ...három rák \\ prákrit rág \\ katakurd \\ kovakő \\ elsül a \\ hova kő... (Ért. 2, 2, 35)

- katakurd gyomorkeserű, melyet jobb éttermekben rendelés nélkül is felszolgálnak az Alni menüt megrendelő vendégeknek (Ért. 2, 2, 35)

- Bagaméria székvárosa itt található a bagaméri királyi könyvesház (Ért. 2, 3, 49)

Prákrit
a Katakurd Természeti Múzeumból

Prazem

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Mordent fia, aki vérfertőző nászra lépett leánytestvérével, Lezginkával. Fiuk Parenchima (Ért. 2, 2, 28)

- a katakurd konyha feledhetetlen étele (Ért. 1, 4, 59; 2, 3, 49)

Khm-khm napi prazem

- ~ János a Katakurd Mezőgazdasági Társaság elnöke (Ért. 1, 9-10, 140)

Preteríció

- mozgalom, mely arra irányul, hogy a háziak már reggeli után megterítsenek ebédre. A korai terítés a preterítés (ld. ott), melyet a bagamériai felsőtorkosi szerzetesrend vezetett be, hogy már 10 órakor ebédelhessen. Belőlük alakult ki később a preteriánus rend, melynek vezetője a prezabátor, központi épülete a prezabárium. A preteríció következtében terjedt el a nép körében is a 10 órai ebéd és a 13 órai vacsora. Így még további négy étkezésst kellett anapirendbe iktatni. A mozgalom igen hamar az ország eladósodásához és ennek következtében öt éven át tartó noterícióhoz vezetett. (Ért 4. 5. 76)

Preteriánus szerzetesek

Catharina Prima

A Symposion Társaság hajdani (töredékes) tagja, a tizenhatodik fragmentum (Mert ez a dolgok rendje: rátalálni, s elveszíteni) közreadója.

Munkásságáról bővebben

Protan

- a 4. fragmentum szerint " Kezdetben nem volt más, csak Eyrf, ~ és Panrac"

- a bagaméri katakurd eredetmítosz szerint ( MS 2748/3) a teremtéskor az Idő az ő feladatává tette, hogy csináljon rendet a káoszból
(Ért. 1, 1, 8)

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtáblában minden ember kezdetben volt ősatyja, felesége Panrac, (?) fiuk Eyrf (Ért. 2, 2, 28)

- ~ Edömér a Katakurd Földrajzi Társaság elnöke (Ért. 1, 9-10, 140)

- Nobel-díjas mérnök-fizikus, királyi kíber, eredetileg a National Research Institute of Hablaty munkatársa (Ért. 2, 3, 47)

- katakurd csillagjegy - amely Európában a Baknak felel meg. A nap Omasus hó 22. és Protán 20. között halad keresztül a zodiákus tizedik jegyén. A jegy szülötte mindig előre tervez, kiszámítja, hogy juthat el a céljához. Szívós, csökönyös kitartással megáldott ember. Hajlamos a szurkálódásra, visszaadja a kapott sérelmet.

A Protán szülötteit sokszor pesszimistának tartják, de ez inkább csak védekezés náluk, hogy kellemesen csalódjanak.

A Protán csillagkép

Protan-hegy

- vulkanikus eredetű hegy. Napsütötte déli lejtői kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre és a bortermelésre. A tradicionális tramini és furmint mellett teret hódító olaszrizling és szürkebarát a régió két híres borának, az exkluzív Hodályvári Szürkebarátnak és a valamivel kevésbé igényes Hodályvári Olaszrizlingnek az alapja. A ~ kevésbé jó adottságú északi oldalán termesztett olaszrizling, chardonnay, merlot és kadarka típusú szőlőkből készül a legnépszerűbb katakurd kommerciális vörösbor, a Förmedvény Kadarka, továbbá a minőségibb Protan-hegyi Merlot és Panrac cuvée. (Ért. 2, 5, 117)

- a ~ -hegyi tehenek eltűnéséről tanúskodik az alábbi katakurd szólásmondás:
"Eltűntél, mint tehén a Protán-hegyről."