Mangábe

Mangábe fa

- Bagaméria nőgyűlölő egylete. Manusokat Gátló Behatások (Ínyes 4.8. 136)

- mangószerű afrikai húsevő gyümölcsfa. Gyümölcsét a mangó és az agavé keresztezéséből tenyésztette ki egy magyar származású botanikus, Mr. Mangábe
(Ínyes 4.8. 136)

Matthias Fortis

- A Symposion Társaság egykori (töredékes) tagja, a tizenötödik fragmentum (Örök hőseink kiknek neveik kőbe vésve álljanak itt örökül:) közreadója, a mikológia tudományának jeles művelője. Munkásságáról bővebben

 

Melinit

- rózsaszín, gömbölyded, melírozott féldrágakő, Katakurdisztánban meluzinok viselték a mellükön a nagy versenyek alkalmával (Cik 3. 2. 25)

- igen kemény cukorkőzet, amely főképpen kávéscsészék alján fordul elő (Cik 3. 2. 25)

Meluzin

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Parenchima fia, /az ő fiai Spasmogen és Omasus (Ért. 2, 2, 28)/ eredetileg a Panrac-törzs fejedelme, aki kísérletet tett a katakurd törzsek egyesítésére. Átmenetileg sikerült is egyesítenie a Panrac- és a Rebec-törzset, s így elsőként viselhette a nagyfejedelmi címet, de az egység már utódai, Spasmogen és Omasus alatt felbomlott. (=A Katakurd történelem rekonstrukciója)

- templomi énekes, beosztott egyházi szolgálattevő [Ért. 1, 7-8, 118].
#mordent várában reggel a ~ üvöltése ébreszti a kitartó turistákat (Ért. 2, 3, 50)

v.ö.:  "Szép a hangja, mint egy mordenti ~ -é"  (katakurd szólásmondás)

Üvöltő meluzin
a "Katakurd Brueghel" képén

- a női dekoltázst eltakaró keleties hímzésű fátyol (Ért. 1, 7-8, 118)

Mezenchima

- Parenchima ókatakurd teokratikus uralkodó középső testvére. Amikor hiába próbálta rábeszélni bátyját, hogy csökkentse a felére a naponta elmondandó öt imát, s ezáltal nem tudta megmenteni fivérét a gyilkos merénylettől, remetének állott. Ettől kezdve mindig dísztelen, sima mezt viselt és cserebogarakkal táplálkozott. A katakurd ősvallás szentként tiszteli.

-a nemzeti katakurd futballbajnokságban engedélyezett reklálmlehetőség. Először a Rebeci Csimbók SC - Parenchimai Siketek kTC mérkőzésen jelentek meg a siketek mezük hátán Parenchima felszitázott fényképével. A rebeci csatárok első támadásánál a siketek TC védői hátat fordítottak a támadóknak, mire azok, meglátva Parenchima képét, azonnal imádkozni kezdtek. A siketek mindezt nem hallották, s percek alatt öt gólt lőttek a buzgón imádkozó rebecieknek. A meccset végül mégis a cserelehetőségeket ügyesen kihasználó rebeciek nyerték, mert sikerült pályára küldeniük 86 éves, alig látó szertárosukat, aki nem vette észre, hogy a trikókon Parenchima képe látható. Igaz, a kaput sem látta, de ifjúkorából még emlékezett rá, hogy az nagyjából merre lehet. A siketek kapusa ugyan könnyedén kivédhette volna az aggastyán gyenge lövéseit, de róla meg kiderült, hogy hamis igazolással játszik, valójában nem is siket, ezért ő is buzgón imádkozott. A nevezetes mérkőzés emlékére azóta a mezre szitázott reklámokat, hirdetéseket egyszerűen ~nak hívják a szurkolók.

Miguos

- hely az óceán hegyvidékes partján, a legenda szerint Zwenn utolsó köhögésének színhelye. A környékbeli hegyekben élnek a kvangák (Ért. 2, 3, 51)

- a Föld neve az ókatakurd nyelvben (Ért. 1, 7-8, 112)

 

Mikológus

- mikuláskutató, jelesül a mikulások mentális problémáival foglalkozó pszichológus. Az MTA rendes tagja. A mikológia tudománya a XX. század első felében a Szovjetunióban lendült fel a Télapók járványszerű elterjedésével. A Szovjetunió összeomlásakor a mikológusoknak jelentkeztek súlyos mentális problémáik. (Macskap 1. 1. 32)

- a pikolónál kisebb sörmérték tartalmát kutató tudós (Macskap 1. 1. 32)

Mikrolin

- közkedvelt katakurd rajzfigura, egy mókás robotlány (Ínyes 4, 9, 155)

- a Nefelin emlékezetserkentő gyógyszer milliomod része. Homeopátiás készítményekhez használják.
(Ínyes 4, 9, 155)

- katakurd hamiskártyások által a kártyák hátlapján használt mikroszkopikus vonaljelzés (Ínyes 4, 9, 155)

- kisméretű, abroncsra feszített kosár alakú szoknya, liliputi asszonyok kedvelt viselete, amely 1750-1800 között volt divatban.
(Ínyes 4, 9, 155)

Mirza

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Eyrf felesége, gyermekeik Kelát és Loro (Ért. 2, 2, 28)

- bagamériai tartományi központ a tengerpart hegyvidékes részén, lakói a tapshagyományos katakurd időmérési tradíció követői (Ért. 2, 3, 50)

- speciális elkészítési módot igénylő mártásos gombóc. Pirított morzsával megszórva: birza-mirza. Hagyományosan ezt tálalják fel a leánybúcsúztató vacsorán (Ért. 1, 4, 59)
Ezzel kapcsolatos katakurd közmondás:
"Kár bánkódni a kiömlött mirza miatt."

- parafa-pótló (A második  bagamér-katakurd háború, a "dugóháború" idején ezzel kísérelték meg pótolni az Eyrf-hegyi parafadugókat.) Lásd A katakurd történelem rekonstrukciójának kísérlete)
lásd még az ezzel kapcsolatos katakurd szólást:
"Ezt az üveget is mirzával zártad."

MITOS

- Multiplicated Information Thesaurus Operating System: számítógépes operációs rendszer, melyet királyi kíberek szakértő csoportja azzal a speciális célfeladattal fejlesztett ki, hogy a Gutenberg-galaxisban megtalálja azt a mítoszt, melyből a fragmentumok erednek (Ért. 1, 1, 11). Matematikai alapjait a bibliokibernológia tudománya dolgozta ki.

Mizo

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Hévér fia, az ő fia Zwenn (Ért. 2, 2, 28). (Mint Minden Zajnak Okozója) a loroi kráter eredetmondájának szereplője, akit Csomóról kergettek el (Ért. 1, 4, 44-46). ~ kedvenc itala a ~gin (Ért. 2, 1, 17)

Mizogin

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Kelát fia, az ő fia Dszemű (Ért. 2, 2, 28)


- Mizo kedvenc itala, tej és gin 4:1 arányú keveréke, más források szerint apró kockákra vágott sajtra töltött és állni hagyott gin, melynek az alján maradt sajtot a pásztorok ideges kecskék nyugtatójaként is használták (Ért. 2, 1, 17)

lásd még: "Mit mosolyogsz, mint mizogin alján a sajt?" - katakurd szólásmondás

Moa

- Nagy Moa - katakurd viharisten, bundás kígyó alakjában ábrázolták. A katakurd hitvilág szerint nyári záporok és téli hóviharok előtt jelent meg a kéményen át a kályhában.

- pemmikán tollaiból vagy molylepkék szárnyából készült hosszú sál, elegáns katakurd női ünnepi viselet.

- katakurd gabonaféle. Teljes őrlésű moából készül a legfinomabb kelát.

- Katakurda körül tervezett autópálya-körgyűrű.

- Öreg törpe a katakurd mesevilágban: Moa bácsi. Barátja Páfrány.

- Mordenti Oligúria Alapítvány. Krispin utódai hozták létre, hogy a Würm várában raboskodott és oligúriától károsodott személyeket életjáradékkal támogassák. (Ért. 2, 8, 191-192)

Mordent

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Dszemű és Olma fia, az ő gyermekei Prazem és Lezginka (Ért. 2, 2, 28)

- katakurdisztáni vár, itt raboskodott kivégzése előtt az utolsó katakurd sámán
(Ért. 2, 3, 50)

A vár legkorábbi alapjait valószínűleg Szerpent fejedelem rakatta le az Eyrf törzs partraszállása után, a hágó védelmében

(l. még: TÁRLAT)

Ősi büntetésfajta: Rosszkedvű fogorvos
eltávolítja az elítélt összes fogait.

- hagyományos büntetésfajta: akit erre ítéltek, annak előbb egy rosszkedvű fogorvos érzéstelenítés nélkül eltávolította az összes fogait, ezt követte a vesszőfutás, majd az elítélt megcsillogtathatta gladiátori képességeit. Végül kísérletet tehetett az erre kiképzett gyilokjárón való végighaladásra, de ez még senkinek sem sikerült (Ért. 1, 4, 59). Loroban a bátrak hódolhatnak a ~ nek, az utazási iroda saját halottjának tekinti őket, szeretteik értesítéséről gondoskodik (Ért. 2, 3, 49)

- ~ Júlia a Katakurd Vallási Társaság főtitkára (Ért. 1, 9-10, 139

Mordenti borvidék

- Eyrf hegyének délnyugati, lankás lejtőin, Würm és Mordent között a mészkőre lerakódott lösztalajon létrehozott szőlő- és borkultúra. Híresek az itt termelt könnyű fehér borok, különösen a Mordenti Leányka, mely a legendák szerint Lezginkát halálos fogfájásából kigyógyította. (Az ehhez kapcsolódó csujjogatót ld. Ért. 2, 6, 148). A bort a würmi vár védői a szolgálati szabályzat előírásai szerint fogyasztották.

Az északabbra, Würm felé eső lejtőkön termelt fehér szőlők kevésbé minőségiek, de a környéken gazdagon termő fűszernövények felhasználásával kitűnő würmosbor, híres würmut érlelhető belőlük.

Az Eyrf-hegy tetejét nyugati oldalon övező parafatölgy-erdők szolgáltatják a kitűnő minőségű katakurd dugók nyersanyagát. A parafadugó Katakurdisztán egyik legfontosabb exportcikke, Parenchima kikötőjéből szállítják különböző országokba.

A 2. katakurd-bagamér háborúnak a parafadugó-export leállítása vetett véget. Azok a kísérletek, hogy a parafadugót mirzával esetleg mirza-birzával pótolják, kudarcot vallottak. (Ért. 2, 5, 118-119)

Moreszk

- töredékben maradt vagy ötlettelen, lapos humoreszk (Macskap 1. 1. 33)

- moreszkál - úgy mond viccet, hogy csak a csattanójára emlékszik (Macskap 1. 1. 33)

- halál meredek sílesiklójáról ismert város (Macskap 1. 1. 33)

Mott
lásd még Kis katakurd bestiárium

- (mottus catacurdiensis) - kentaurszerű figura a katakurd mitológiából, Bhagha kedvenc teremtménye. Valószínűtlenül nagy, behemót állat, álmában trombitálásszerűen horkol. Rendelkezik patával (mind a négy lábán) és természetesen két kézzel, felső- és alsótüdővel s a hozzátartozó horrlyukkal, külön felsőhasi hallószervvel s a hozzátartozó klófüllel (amely infrahangokra érzékeny), rágógyomorral (a rágógyomor csontkupolájában egy nagyméretű idegközponttal, a gyomorvelővel), továbbá emésztőgyomorral, ezenfelül kettős ízlelőrendszerrel, felsőfogakkal, alsófogakkal stb... Intelligenciája rendkívül fejlett: nemcsak arra képes, hogy elsajátítsa az emberi beszédet, hanem ráadásul agyi memóriaterjedelme olyan nagy, hogy sohasem felejt el semmit, amit valaha is látott vagy hallott. (Ld. Csányi-Makovecz: A kentaur természetrajza, Helikon Bp. 2000.) A nagy katakurd potamológus: Somliv Ynach szerint hippocentaurus és a mottus catacurdiensis között szembeszökő potamológiai eltérések vannak. a mottok patája lényegesen lágyabb és sérülékenyebb, mint szerencsésebb görög társaiké. Ezért is történhetett meg, hogy a mítikus első nagy Mottot Esen, a Nagy Vadász elejtette, majd nahaj barátaival (Ed, Don, Tem) nagy dáridót rendezett a sikeres vadászat örömére, de Bhagha bosszút állt rajtuk. (Ért. 2, 8, 186-187)

  A Mott. Bhaga kedvenc teremtménye

- katakurd csillagjegy - Európában a Nyilas csillagképnek felel meg.

 

Az e jegyben születettek mindig készek ismereteik bővítésére, látókörük kiszélesítésére, tapasztalatok szerzésére -, s teszik ezt emberszerető, optimista módon. A Mott a tüzes elemekhez, változó tulajdonságokhoz tartozó, pozitív jel.

A nap Spasmogen 23 és Omasus 22 között halad át e jegyen.

A Mott csillagkép

Mouche

- a katakurd borok cukorfokának meghatározására szolgáló mértékegység. Alkalmas még egy speciális eszközzel, a lach-mouche műszerrel kimutatni, ha a bort hamisítják. Ha a bor nem szőlőből készült, akkor az eszköz hangos kvag-kvag hangot ad.

- ejtsd Mucse. Elmaradt katakurd falucska. Testvérvárosa Mucsa. (Ért. 2, 10, 219)

MS 2748/3

- annak a kódexnek a jelzete, melyet a bagamér királyi székvárosban a királyi könyvesházban találtak, s mely tartalmazza Eyrf, Protan és Panrac mítoszának összefüggő szövegét (Ért. 1, 1, 6)

MS 5496/6

- Ebben a kéziratban maradt ránk az a mítosz, amely szerint kezdetben négyen voltak, Eyrf, Protan, Panrac és Rebec. Panrac eszerint Rebeccel szűrte össze a levet, vele bosszulta meg Protan félrelépését az isteni hetérával, az Idővel. Míg a gyanakvó Protan Panrac után leskelődött, Panrac és Rebec terveket szőttek, hogy kecskebőrbe varrt mérgező illatú növénygolyóbissal, melyet éjszaka Protan hálótermébe juttatnak, megszabadulnak Protantól. A tervekben számoltak a közben benépesülő világ lakói közül sokakkal (Kelát, Mizogin, Nefelin, Yaszeli...). A tervezés eszközeként fedezték fel a gombfocit. (Ért. 2, 10, 209-211)

Mucus

- ókori öngyilkos terrorista felgyújtott felesége (Ínyes 7. 3. 8)

- római hős felesége. Egyetlen mondata szállóigévé vált: “Már megint odakozmáltad a kezedet, drágám."
(Ínyes 7. 3. 8)

Murmuc

- a katakurd mitológia szárnyas lényei. Lásd még:  Kis katakurd állatkerti útmutató