KAMÍBÁL

- KAtakurd MÍtosz BÁmulók Ligája, az inverz katakurd nagyszótár elkészítésén munkálkodnak (Ért. 2, 3, 49-50)

Kantaridin

- katakurd közkatona. Würm várának visszavételekor Jegoridinnel együtt tűzte ki a katakurd zászlót a vár fokára. (Ínyes 4. 7. 120)

- zeneszerzők szellemi stimuláló energiaitala, elsősorban a kantátaíráshoz. Szokásos adagja felnőtteknek szólamonként egy üveg kantaridin. (Ínyes 4. 7. 120)

- sarlatánok által gyártott, hajhullás elleni csodapirula, amely férfiaknál azonnali totális és irreverzibilis kopaszságot idéz elő (Ínyes 4. 7. 120)

 

Kantaridinnel kezelt férfi képe egy XVI. századi katakurd orvosi könyvben

Káosz

- a tizedik fragmentum: " A ~ ból kivált egy jel..." (Ért. 1, 7-8, 107). Értelmezésének fontos adaléka az utolsó katakurd sámán apokrif irata, melyet kivégzése előtt mordenti rabságában írt, s mely Prákritban a bagamér titkosszolgálat szigorúan bizalmas anyagai közül került elő
(Ért. 2, 2, 30-31). Ennek értelmében egy isten van,
Panrac, aki maga a ~, s Entrópia néven is tisztelik

Kassziterit

- katakurd féldrágakő

- az ellenfelet leterítő ütésfajta a funk-kung nevű katakurd küzdősportban. (Ért. 2, 6, 158)

Katakrézis

- népszerű havár sütemény: két vastag lap között vékony krém. Elkészítési módját titok fedi. - Senki sem tudja, hogy hogyan készül, ezért nem is csinálják. (Ínyes 4. 8. 137)

 

 

Katakrézis elképzelt(!) ábrázolása

- Shakespeare által diagnosztizált súlyos betegség. Legismertebb szenvedő alanya Makrancos Kata volt. . (Ínyes 4. 8. 137)-

Katakurda

- Katakurdisztán fővárosa. Gyakoriak benne a tüntetések, csetepaték. Itt találhatóak a Nagy Népi Gorál építészetileg különleges buckái. A város őrző-védő szervezete a Triőr (Ért. 2, 3, 50)

Katakurd-bagamér háború, 2.

- az ún. dugóháború, melynek a katakurd dugóexport szüneteltetésével vetettek véget. A bagamérok megpróbálkoztak a dugócsempészettel a Katakurda - Prákrit tengeri útvonalon, de a Nagy Népi Gorál leleplezte őket. Akromatiné parancsára a bagamér hajóhad a viking osztentatív mintájára vesztentatívot alkotott a katakurdai kikötőben, így a csempészek a kikötőben rekedtek. Este az uralkodást átvevő Akromatin elrendelte a lorót. A vapotron-rohammal elfogott bagamér csempészeket lakkolitra ítélték. (Egyes történészek szerint a Nagy Népi Gorál különös alakú buckái a merev lakkolittá vált csempészekre épültek.) A borhiánytól szenvedő bagamér hadseregben lázadások törtek ki, végül a Keláti Bagavértől és Mizogintől fűtött havár seregek könnyedén legyőzték a traubiszódától imbolygó bagamér harcosokat. Lásd még integumentum. (Ért. 2, 5, 119)

Katakurdisztán

- lakói a katakurdok. Szomszédja Bagaméria. Fővárosa Katakurda. Jelentős városai még Havária, Kelát, Loro, Omasus, Parenchima, Pislák; Zinbiel. Idegenforgalmi szempontból is nevezetes, az ókatakurd mitológiához és a katakurd történelemhez kapcsolódó emlékhelyei még Miguos, Mordent vára, Rebec vára, Würm vára

Katakurdisztán térképe a Katakurd Királyi Könyvesházban

Kékszakáll (vagy Bolygó Hollandi)

- a loroi kráter eredetmondájának szereplője (Ért. 1, 4, 44-46)
a Symposion Társaság hajdani látogatója

Kelát

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Eyrf és Mirza fia, az ő fiai Mizogin és Nefelin (Ért. 2, 2, 28)

- az Olmeász c. katakurd őseposz egyik mellékszereplője

- katakurd város (Ért. 2, 3, 50) a Havár-félsziget déli részén, a Panrac-óceán partján, a Kelát folyó torkolatánál.

- ürüszemmel töltött kelt tésztából sült, piláf körettel tálalt ősi katakurd sütemény (Ért. 1, 5, 81). A fenti városban készítik. Hajnalban kell fogyasztani. A hagyomány szerint aki megkóstolja, rögtön megöregszik. A városban ~ őrök járőröznek, akik zárkába viszik a ~jukat elhagyó vagy eldobó személyeket (Ért. 2, 3, 50)

 

- átvitt értelemben az öregség szimbóluma: v.ö. "Hányta fel a ~ot a tetőre !" (azaz mindent elkövetett, hogy fiatalnak látsszék) katakurd közmondás

Kelát (a tetőn)

Keláti borvidék

- a Katakurd Mészkőhegység legdélebbi vonulatának déli-délnyugati lejtőin, Loro kráterétől Keláton át Mordentig elterülő szőlő- és borvidék. Adottságai kiválóan alkalmasak a cabernet, merlot és oportó típusú kékszőlők termesztésére. Híres borai a Loroi Krátergyöngye és a történelmi különlegességet jelentő Keláti Bagavér, melyet a középkorban, a Nagy Elnyomás idején alakítottak ki, s melynek a legenda szerint a katakurd szabadságharcosok rettenthetetlen bátorságukat köszönhették. Az erről szóló történetek vannak felvésve a keláti pincesor ajtajaira.

 Ehhez kapcsolódó népszokás, hogy a Katakurd Függetlenség Napján a Havária Universitas történelem szakos hallgatói kivonulnak a keláti pincesor ajtófeliratait - és a pincegazdák újborát - tanulmányozni. (Ért. 2, 5, 118)

 

 

 

Ezzel kapcsolatos közmondások, szólások:
"Bámul mint havár a keláti pinceajtóra."
"Ha így haladsz, akár a századik pinceajtóig is viheted."

Képíró

- a loroi kráter eredetmondájának szereplője (Ért. 1, 4, 44-46)
a Symposion Társaság hajdani tagja, a hatodik töredék (Szunnyadt még a két kistestvér, az Idő és a Tér
) közreadója, a Symposion Társaság tagjainak (egyik) megörökítője

Irodalmi munkásságáról bővebben

A Képíró albumából

A Képíró (Alexander Paccatus alkotása)

Két testvér

- katakurd csillagkép - a kettősség szimbóluma. Változékonyság jellemző a jegy szülötteire, mintha két ember lakna bennük (két testvér: Kete és Olma), s nem valami kitartóak. Kielégíthetetlen megismerési és kutatási ösztön jellemzi őket. Vándorló természetűek. Nemcsak a keresés és a kutatás, hanem a továbbadás, a közvetítés is fontos számukra.

 

Az összekötözött két testvér csillagképe

Kete

- ó-viking mondai hősnő, az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Loro leánya, Olma testvére. Dan, Dszemű és Yaszeli az ő kegyeikért versengtek (Ért. 1, 3, 31; 2, 2, 28). Mondájuk tartalmazza az 1-8. fragmentumot. Ezt a témát dolgozza fel az Olmeász c. katakurd hősi eposz is.

- a Két testvér csillagkép egyik figurája

 

Khm khm...

- az első fragmentum. Kapcsolódik Zwenn költői szépségű mítoszához (Ért. 1, 7-8, 112). A hivatalos katakurd teológia szerint mindennek az eredete, őselve (Ért. 1, 7-8, 112-114).

- "~ nap" (Ért. 1, 5, 67): karácsony harmadnapi koma-látogatás, melyen legalább hároméves Szent György-hegyi csimborral és medve-alakúra vágott sültkrumpli szeletekkel illett várni a vendégeket

Kibernetika

- a világhálón dolgozó királyi kíberek szakmai etikája, alapvető kézikönyvének recenziója in: Ért. 2, 3, 47-48

Királyi Kíber

- a loroi kráter eredetmondájának szereplője (Ért. 1, 4, 44-46)
a Symposion Társaság tagja, a kilencedik fragmentum (Kihúnyt a tűz, elhalt minden fény és fekete eső hullott az égből) szerzője, a Katakurd telefónia (Katatel és Bagatel) megteremtője

Rendkívül kiterjedt munkásságáról bővebben

Királyi Kíber (Stephanus)

Kivatron

- a würmi vapotron ezred tiszti fokozata. Ő vezeti a visszavonulásokat. Támadáskor átadja a vezetést a bevatronnak. (Macskap 1. 1. 31)

Kloké

 Kloké öltözet

 

- ősi katakurd hajviselet: a hajat befonták és a fonat végébe órát illesztettek (Ért. 2, 3, 57)

- magas alkoholtartalmú, édes ital, melyet vacsora végén fogyasztottak (Ért. 2, 3, 57)

- sűrű szövésű anyag, melyből jobb, estélyi és alkalmi ruhákat készítettek (Ért. 2, 3, 57)

Kolportál

- a katakurd kancellária bejárata (Ínyes 4, 9, 154)

- Kol katakurd énekmondó hamvait tartalmazó, ereklyeként őrzött cseréptál (Ínyes 4, 9, 154)

- nektárgyűjtés után kolibrik fürdetésére más magyarázatok szerint kolibrileves fogyasztására szolgáló edény (Ínyes 4, 9, 154)

Kol-por-tál

Koszperd

Koszperd

- katakurd mesefigura, a gyermekkorában meggyilkolt trónörökös szelleme (Macskap 1. 1. 32)

- Yaszeli Mizo hodályvári kortárs drámaíró mesedrámájának címe

- annak a tisztálkodási tevékenységnek a mértékegysége, amit a Katakurdisztáni Ötszázak Tanácsának tagjai kötelesek megtenni évi egy alkalommal (Macskap 1. 1. 32)

- népszerű katakurd mosópor (Macskap 1. 1. 32)

- művelt feleség becézi így férje szeretőjét (koszos perdita). Szinonímája a lonut (loncsos utcanő) (Macskap 1. 1. 32)

Kopaiva

- V. Szelám király néma nővére, unokájának nevelője. Bővebben: Keláti pincesor 111. és feledik ajtó

Kőszikla

 (Petrus deák)

- a loroi kráter eredetmondájának szereplője (Ért. 1, 4, 44-46). Nem tudjuk, hogy figurája összefügg-e a tizenharmadik fragmentummal: ...s a villám belecsapá egy sziklába, mely egy... (Ért. 2, 3, 47)
a Symposion Társaság alapító tagja, a negyedik fragmentum (Kezdetben nem volt más, mint Eyrf, Protan és Panrac.) közreadója, a katakurd történelem és a katakurd filozófia közvetítője, az underground irodalomtörténet szerzője, a Symposion-Társaság üléseinek fáradhatatlan krónikása.

további munkásságáról bővebben

Krapula

- lapuló krapekok álruhája, vagyis a szekrényajtó (Cik 3. 2. 23)

- visszahúzódó, gyáva krapek felesége (Cik 3. 2. 23)

- agresszív, már eleve véres orvosi segédeszköz, a gégészek akkor vetik be, amikor a beteg sorra elharapja a spatulát. Anyaga króm-alpakka ötvözet (Cik 3. 2. 23)

- rugalmas fapálca zsiráf hangszálainak vizsgálatához (Cik 3. 2. 23)

- horrorisztikus katakurd mesefigura, aki egyesíti a krampusz és Drakula tulajdonságait (Cik 3. 2. 23)

Krapula
(orvosi segédeszköz)

Kreolin

- III. Krispin pigment-túltengésben szenvedő lánya. Fehérbőrű nővérét Albinnek, sárgabőrű, november 1-én született féltestvérét Yellowinnek nevezték.

- a katakurd mitológia nemrégiben előbukkant alakja. Kre és Olin gyermeke. neme még nem ismert.

Krispin

- ~ , XII. - katakurd nagyfejedelem az omasusi nagy elnyomás korában. Uralkodásának a Kocsmai Nagy Oligúria vetett véget.

- ~ , XIII. - katakurd történelmi személyiség, szabadsághős. Hosszú elnyomás után visszaadta népének a függetlenségét, ő maga azonban örök rabságra lett kárhoztatva Würm várának oliguriával átitatott tömlöcében, ahol még a fuszli alján lelógó csimbókot sem vághatta le (Ért. 2, 4, 66)
Ezzel kapcsolatos szólások:
"Hűséges, mint Krispin a tömlöcéhez."
"Szetarkoszi beszéd, krispini kitartás"

- további értelmezési kísérleteit ld. Ért. 2, 3, 56

- a köznyelvben néha ~ nek nevezik a váltópénzt ( thug) (Ért. 2, 3, 59)

lásd még: "Jobb ma egy marég thug, mint holnap egy prákrit."  - katakurd közmondás

Krizoprász

- Szent ~, katakurd nemzeti szent, állandóan aranyigazságaival traktálta a katakurdokat, akiket ettől kivert a frász. Nem azonos III. ~  patriarchával, az inkvizíció vezérével.
lásd még:
"Szent ~ beszél belőled." (Katakurd szólás)

- III. ~ katakurd patriarcha, az ijedelem legmagasabb fokát nevezték el róla. Állítólag ez az ijedtség akkor lepte meg, amikor Szero király megbízta őt a bagaméri inkvizíció vezetésével. A királynak később sikerült elérnie a Szentszéknél, hogy működéséért az atyát szentté avassák.

- katakurd szobrász, 24 karátos aranyból megalkotta Protan szobrát.

- katakurd szitkozódás: aki ilyen krizo, azt törje ki a prász. [Ért. 2, 6, 161]

 

Szent Krizoprász

Kvaccs

- a katakurdok közkedvelt játéka: kis ütőkkel, kis fehér labdákkal és kemény tejszíngolyókkal játsszák. Amikor az utóbbi egy játékos ütőjén - vagy ruháján, esetleg az arcán - placcsan szét, az a " ~ " [Ért. 1, 5, 83]. Loro híres a kráter szélén elhelyezkedő, szép fekvésű ~ pályáiról. Az idelátogató turistáknak az utazási iroda gondoskodik a szükséges tejszínhabról (Ért. 2, 3, 49)

Kvagga

- az ókatakurd mitologikus nemzetségtábla szerint Omasus gyermeke (Ért. 2, 2, 28)

- ősi eredetű, még a törzsi időkből származó tánc, melynek ritmusát a táncosok " ~ - ~ " kiáltásai szabják meg (Ért. 1, 9-10, 137)

- ugrólábú állat, sajátságos szagáról a Kis katakurd állatkerti útmutató is említést tesz..

Kvanga

- különös, igen barátságos állat, testét teljesen puha vörhenyes szőrzet borítja. A Miguos környéki hegyekben él (Ért. 2, 3, 51). Példányai tavasszal csapatostul lepik el a keresztutakat, s várják, hogy valaki megsimogassa őket. Ezt használja ki a Lancetta utazási iroda, amelyik katakurdisztáni társasutazásain a gyermekeknek külön ~simogató túrákat is rendez.

Vannak, akik úgy tartják, hogy a kvagga mutánsa, amit egy ördögi sajtóhiba hozott létre.

Lásd még:  Kis katakurd állatkerti útmutató

 

Simogatásra váró kvanga

Kvirál

- rejtélyes lény, A tizennégy karátos fragmentumban szerepel. Mitikus szerepe az ógörög szfinxéhez hasonlatos. Lásd még: inkvirál