Fekete eső Tűz

Fennek

- A Protán-hegy lakóinak elnevezése. Örökös harcban álltak az Ashkelonvölgy lakóival, kiknek elnevezése a lennek. A népvándorlás idején a népcsoportok összekeveredtek, azóta Katakurdisztánban a legkeresettebb kiadvány a Ki kicsoda? (Macskap 1. 1. 32)

- A Nagy Népi Gorál felsőháza tagjainak a nép ajkán megszületett gúnyneve. Az alsóház tagjai a lennek. A házelnököt legfennek nevezik. A jegyzők a legfennírók. (Macskap 1. 1. 32) Az összefüggést a Protán-hegy lakóinak elnevezése és a felsőházi tagok között a szó harmadik értelmezése látszik megadni:

- a katakurd arisztokrácia régies neve (Macskap 1. 1. 32) Eszerint ugyanis a Protán-hegy valószínűleg az arisztokrácia kedvelt lakóhelye volt, s értelemszerűen a parlamenti felsőházi tagságot is a katakurd arisztokrácia alkotta. (a szerkesztő megjegyzése)

Fény

- A 9. töredék szerint az után, hogy kihunyt a tűz, minden ~ el is halt, és fekete eső hullott az égből. Lásd még: Tűz

Feredzse

- Bandzsítás mértékét mérő eszköz. A látás ferdeségét méri a másik szemhez képest. Kiegészítő része a görbedzse, mellyel a kanyarlátás is mérhető.(Macskap 2. 4. 11)-

- Feszített víztükrű török fürdő, ahol a vízszint ferdén áll. A kezdők fentről lefelé úsznak, a haladók lentről felfelé. Mikor mindenki átért a túlsó partra, a víztükröt átbillentik, és mindenki újra a neki való pozícióból úszhat. .(Macskap 2. 4. 11)

Feredzse

- Dzsakuziban történő tisztálkodás .(Macskap 2. 4. 11)

Fisch, Friedrich

- tübingeni etnográfus professzor, a katakurdok történelméről, művészet- és kultúrtörténetéről írott monográfiájából (Tübingen, 1869) sajnos, úgy tűnik, csak a címlap maradt az utókorra. (Ért. 2, 6, 135)

Flox

- virágillatú róka. Igen lassú állat (lásd: slow-flox), ezért sajátos mimikrire kényszerült. Bundája különleges illatmirigyeket tartalmaz, amelyek mindig olyan virágillatot bocsátanak ki magukból, amilyen virág jelenlétét érzékelik. A ~ prémje is igyekszik alkalmazkodni a környező virágok színéhez. Így aztán január végén megjelennek a hóvirág- és ibolyaillatú fehér és lila rókák Katakurdisztánban, májusban bőven találunk gyöngyvirág-, jácint- és orgonaillatú ~ -okat; nyáron a rókabundák a rózsa, a pipacs és a szarkaláb illatát lehelik, míg ősszel természetesen az őszirózsa és a krizantém illata párolog belőlük. A Loro-környékbeliek költséget, fáradságot nem kímélve hihetetlen mennyiségű ~ot telepítettek be a Csurunga-tó partjára, hogy ellensúlyozzák velük a környék sajátságos aromáját. (Ért 3. 5. 46) Lásd még:  Kis katakurd állatkerti útmutató

 

Flox

- flix-flox kétállapotú kapcsoló. A bagaméri - katakurd háborúban használt fegyvereken a tüzelési állapot. (Ért 3. 5. 46)

- a híres Flix és Flox bohócpáros rugalmas keménykalapot viselő férfi tagja

Förmedvény

- Város a Miguos-hegységben a Protán-félszigeten. Lakói - egy hitelt rendkívűl kevéssé érdemlő anonym röplap szerint - szerencsejátékból élnek.

Fulgurok

(Hosszúfülű ~) - semmi mást nem tudunk róluk, minthogy a nyári napforduló idején, Szentivánkor Észak felé vonulnak. Rendkívül nehéz tanulmányozni őket, mert testük teljesen átlátszó, és egyébként is mindig az általuk észlelt személyek mögé bújnak. Éppen ezért még soha senki nem beszélt olyan emberrel, aki látott volna már hosszúfülű ~ -t. (Cik 3. 2. 24) Lásd még:  Kis katakurd állatkerti útmutató

Fulguráció

-Az újszülött hétfejű sárkányok első leheletének megjövetele orvosi szaknyelven.
(Cik 3. 2. 24)

Fulguráció

Fuszlivágó

- az a szerszám, mellyel a fuszli alján lelógó csimbókot, a rebecet a hajlott korban lévő belevaló férfiak levágják (Ért. 2, 3, 57) A fuszlivágáshoz kapcsolódó csujjogatót ld. Ért. 2, 6, 147.

A ~ val kapcsolatos szólások:
Éles, mint a rebeci fuszlivágó !
"Kilóg a fuszlivágó!" (Lelepleződik a rejtett szándék)