Közreadja: Viola de genere Exiguum

Egy katakurd irodalmi dolgozat

Polgártársak, katakurd tanárok, kollégák!

Felteszem a kérdést: komolyan vehetjük-e a több évszázados katakurd érettségi, a Matura Catacurdiana tekintélyét, ha olyan esendő felkészültségű diákok, mint a Frida Niche Gimnázium maturandus hallgatója (személyiségi jogainak védelmében nevét és osztályát elhallgatjuk) - kinek dolgozatát elrettentésül teljes terjedelmében alant közöljük -, eljuthat az érettségiig, sőt, netán le is vizsgázhat.

Amit itt látunk, a csodálatos romantikus regényeposz műelemzése lenne, amit a maturandus vélhetően csupán Az omrik alkonya című Rengaw operából ismer. A dolgozat sem tartalmát, szövegalkotását, sem nyelvi stílusát, sem helyesírását tekintve nem felel meg annak a tudásszintnek, amit egy katakurd gimnáziumban méltán elvárhatnánk. Követeljük, hogy az oktatási miniszter végre tegyen már valamit a tanulmányi munka színvonalának emelése érdekében!

Katakurd Irodalomtanárok Egyesülete

 

(A szerző nevét tapintatból nem közöljük!)

Retlaw Ttocs: Zende és Armoldó címü müvének elemzö bemutatása

írta N.N. maturandus: Frida Niche Gimnázium 2002.

Azért indíttya a szerzö a müvett hoszú bevezetéssel mer elörevetíti a végkifejletett, amire számiccsunk. Már az elején sejtlyük, hogy ez egy sajátos mü lessz. A Zendék pucolják a tükröt, amiben az Omri látja a világot. A kis Zende bögött, mer szerelmes volt Armoldóba, de az Omri nem engedte neki. És a könnye pont a tükörre esett rá, amit azért ontott, mert Armoldó már elment és ezért a tükör öszetörött. Az egész szerelmi történetnek ezért rossz kezdése lett. Az öreg Omri azér kapta föl a vizet, mert akkoriban még nem volt ésszerü szerelmesnek lenni. De akkor elment a hös, de nagyon szomorú volt mert lángolt a szíve a Zendéért mert ö volt neki a mindene.

És akkor mindenféle kalandok történtek vele, amig félig hihetök, félig nem, elösször le kellet gyöznije mindenféle lovagokat a sziklánál. Mármint az Armoldónak. Aztán a Zond átvitte a Würm folyón, pedig meg volt áradva, aztán az Eyrf hegyi erdöben házat épített és magányosan ábrándozott szívének hü szerelméröl.

De nem sokájig, mert Zende utolérte és akkor úgy tünt, hogy nagy lessz a boldogság. Ott rögtön egybekeltek és lett nekik sok gyerekük, például Eszkathosz. De aztán jött Omri és hozta a szilánkokat, amit a gyerekek összepazliztak, de nem. Akkor a gyerekek eldobták a neveiket és elhagyták a szülöi házat. És a Zende nagyon sírt, mert neki ez a világvégét jelentette. A végén az Eszkatosz még énekel valamit, de azt nem értettem, mert a zenekar már nagyon hangossan jáccot. A franc fog máskor elmenni az Operába.

Nekem nagyon teccett a regény, bár a gyerekek néha hazamehettek volna látogatóba.