Stephanus Bartolits bibliokibernológus és katakurd borszakértő:

BOZÓTLÉ

A katakurd újbor legendája

Bizony nagy ünnep Katakurdisztánban az újbor ünnepe. A hosszú, nehéz munkával eltelt nyár után ősszel az Eyrf-hegyi szüret hozza az első izgalmakat. Igaz, nem is helyes azt mondani, hogy az Eyrf-hegyi szüret, mert ma már az egész Mordent-hegyen nagy mulatság a szüret időszaka. Korábban ez nem így volt, kezdetben nem volt más, mint Eyrf, Protán és Panrac, a többi dűlők csak később kapcsolódtak be a nemes hagyományba. Ahogy gyűlik a kádakban a szőlő, egyre vidámabbak a havárok, majd egyszerre csak bekövetkezik az ünnepi pillanat: munkába kezdenek a szőlőprések, amik szétválasztják a Semmit és a Mindent. A Semmit Katakurdisztánban kidobják, nem készül belőle törkölypálinka, mint a környező vidékeken, mert itt főként oligúriát fogyasztanak a reggeli feltápászkodás rémületét legyőzendő. A Minden viszont vidáman csorog az erjesztő hordókba, hogy megkezdje hosszú életét.

Persze a szőlőpréselés megkezdésének is külön rituáléja van. A kádakban, mikor még egy volt a Semmi és a Minden, csak szőlőszemeket láttunk, a prés viszont kinyitja ezt a zárt világot. Ahogy az első préselés megindul és kipattannak a szemek, a havár gyerekek hangosan kiabálnak: Újra kinyílt a szem! és ezzel kezdetét veszi az a folyamat, melynek során a szőlőből bor lesz.

Nem sok idő telik el a szürettől és megjelenik az újbor, a katakurdok kedvenc, gyümölcsös ízű, kissé szénsavas itala. “Bozótlé, bozótlé!” – kiabálnak a gyerekek, mert ők is szoktak kapni a friss, alacsony alkoholtartalmú, de egészen különleges ízű újborból. Előállítására komoly szabályok vonatkoznak, hogy valóban meg tudja őrizni érdekes ízvilágát.

Szigorú előírások vannak a katakurd újbor forgalomba hozatalára is, ezek Parenchima uralkodása óta kimondják, hogy az év 333. napjának első percei előtt tilos az újbort forgalmazni. Szomorú legenda is kapcsolódik ehhez a törvényhez. Az Eyrf-hegyen élt egy szőlősgazda Andrea nevű feleségével, s egyre csak azon törte a fejét, hogyan lehetne meggazdagodni. Arra jutott, hogy ha előbb hozza ki pár nappal az újbort, mint a törvény engedi, akkor pár napig mindenki az ő vevője lesz és nagy vagyonra tehet szert. A gondolatot tett követte, hiába kérlelte őt felesége, Andrea, hogy ne tegyen a törvény ellen, mert Parenchima haragja lesújt rá. A gazda a 328. napon elkészült kiváló zamatú újborával és elkezdte azt árusítani. Nagy is volt az érdeklődés és sok pénzt zsebelt be a gazda az első nap. Éjszaka azonban hatalmas vihar támadt és mennydörgés. Andrea kérlelte, hogy hagyjon fel az újbor korai eladásával, mert íme az elemek is összefogta ellenük, de a gazda csak nevetett. A házuk egy szikla tövében volt, ahol biztonságban érezhette magát a vihar alatt is. A nagy nevetés végén azonban hatalmas villám fényesítette ki az eget és a villám belecsapá a sziklába, amely egy pillanat alatt feltüzesedett. Ettől kigyulladt az erdő és pillanatok alatt lángokban állt a gazda háza. A lángokból Parenchima képe bontakozott ki és megszólalt: "Mint tudjátok, tűzben születtünk hajdan és tűzben is fogunk meghalni!" Ezzel a lángok körülvették a gazdát és elemésztették. Abban a pillanatban kihúnyt a tűz, elhalt minden fény és fekete eső hullott az égből. Andrea zokogva borult arra a hamudombra, ami pár perccel előbb még a férje volt. "Jaj, mi lesz velem, hiszen semmim sincs!" kiabálta az ég felé. "Khm, khm" hallotta fentről, mintha csak valaki válaszolni akart volna az elkeseredett kérdésre. "Ne mondd, hogy semmid sincs!" – hangzott az égből.

– Menj a szőlőbe, várd ki a 333. nap hajnalát és palackozd be a nedűt, amit bűnös férjed erjesztett. Őt elvesztetted, mert ez a dolgok rendje: rátalálni és elveszíteni. Nem maradhatott életben, mert ez a törvény: a rény háromdimenziós pont, a bűn körtérfogat. Férjed pedig bűnt követett el, tehát a háromdimenziós pont körtérfogattá nőtt és pusztulását hozta. Te azonban életben maradtál, én pedig létezem időben és térben, ám úgy határoztam, hogy nem leszek többé egyedül. Menj hát, várd ki a 333. nap első perceit, palackozd be a bort és lásd el olyan címkével, mely elmondja az embereknek szerte Katakurdisztánban, hogy mekkora áldás az újbor és miért nem szabad a törvényt megszegni. Utána pedig kiemellek az emberek világából és magamhoz veszlek, hogy ne legyek egyedül.”

Ezzel eltűnt a látomás és Andrea nem tudta eldönteni, valóságot látott vagy csak a vihar okozta csapás vette el az eszét. Mást viszont nem tehetett, ahogy feljött a Nap, elment a szőlőbe és tette, amit az égi hang mondott. Címkéket készített a következő felirattal:

Amikor a nyár beérett, az emberek énekelve rajzottak az aranysárga földekre egyetlen halandó sem emlékezett hasonló ÁLDÁSRA. Eljött a szüret ideje, s majd szétrepedtek a falak és megemelkedtek a tetők, hogy befogadhassák mindeme bőséget.

Hogy a címke vidámabb legyen, többféle színnel írta a szöveget ákombákom nagybetűkkel. A 333. napon elkészültek a palackok és készen álltak eladásra. Hajnal-hasadtával azonban szörnyű káosz támadt Andrea fejében, s úgy érezte, szétpattan a feje.

Ekkor hirtelen egy taps hangzott el, a káoszból kivált egy jel, és Andrea valóban eltűnt a földi világból.

Azóta létezik a Szt. Andrea pincészet Katakurdisztánban, ahol minden más pincénél jobban tartják magukat az újbor készítésének pontos szabályaihoz.

De a pince nem csak újboráról híres. Mikor Andreát elragadta Parenchima szelleme, sok hordó állt a pincében, melyekben jóféle nedű erjedt. Telt múlt az idő, Andrea halálát minden évben megünnepelték, majd szentté avatták és akkor, az azt követő hetedik évben a kicsik nagyokká lettek és megjelentek Katakurdisztánban Szt. Andrea óborai. Igazából azonban a pincészetből máig is a leghíresebb az eredeti címkével ellátott Szt. Andrea újbor.

Kedves Barátnéim és Barátaim !

Hát eddig a pergamenen a történet és hátborzongva vettem észre, hogy ma, a Symposion napján éppen az év 329. napját, azaz a szőlősgazda halálának évfordulóját tapossuk. S hogy az üvegről sem felejtkezzünk meg, lássátok hát a Szt. Andrea pincészet 2006-os újborát az eredeti címkével ellátva. Gaváriusz ezúttal valóban önzetlen ajándékot adott – hacsak utólag be nem nyújtja a számlát érte.