A palpi Parafavár

Ajánlólevél a

Virtuális Dugóhúzó Múzeum -
Donald Bull' s Virtual Corkscrew Museum részére

Donald Bull úr
ügyvezető igazgató

 

Tisztelt Donald Bull Úr!

Először is engedje meg, hogy immár a Symposion társaság teljes tagsága nevében üdvözöljem Önt, mint a mindannyiunk által nagyra tartott Virtuális Dugóhúzó Múzeum ügyvezető igazgatóját és egyben a Katakurd Ereklyéket Gyűjtő Egyesületi Symposion (KEGYES) önzetlen támogatóját és bőkezű pártoló tagját. Nagyrabecsült adományáról szóló levelét köszönettel vettük, s ígéretemhez híven minden jelentős eseményről beszámolunk, melynek a legcsekélyebb kapcsolata is van az Önök társaságával.

Örömteli hírrel kezdem levelemet: sikerült megszereznünk egy olyan ereklyét, melyre a Virtuális Dugóhúzó Múzeum évszázadokon keresztül büszke lehet, hogy hozzájárulásával marad fenn az utókor számára.

Mielőtt azonban leírnám, mire is kérjük az első nagyobb összeg lehívhatóságát, hadd világítsam meg, miért is fontos ez az ereklye az Önök számára. Ehhez egy igen csavaros kérdéssel kell kezdenem: tudják-e Önök, mi is a dugóhúzó? Igen, igen, tudom, hogy mintegy 8 ezer dugóhúzót mutat be a múzeumuk, s ezek között a legkülönbözőbb működési elven dolgozó szerkentyűk is megtalálhatók. Amíg azonban az önök számára a dugóhúzó egy eszköz arra, hogy valamit kinyisson, addig a katakurd nemzet számára ez az eszköz annak a szimbóluma, hogy valamit lezárjon. Tudta-e Ön, Bull Úr, hogy a második katakurd-bagaméri dugóháború óta nálunk a béke jelképe a fehér galamb helyett a flamingót vagy a baglyot formáló dugóhúzó? Egész madárseregletet lehet találni egy valamire való külképviseleti konyha fiókjában a szárnyas dugóhúzókból, melyeket természetesen békeszerződések parafálásakor használnak diplomatáink.

Ha azonban most azt gondolja, hogy ezeket a világpiacon sem túl magas áron megszerezhető dugóhúzókat finanszíroznánk az Önök nagylelkű adományából, akkor megnyugtathatom: erről szó sincs. Ezek a dugóhúzók bizonnyal megtalálhatók az Önök gyűjteményében is, ezzel a KEGYES nem is kegyeskedne előhozakodni, mint támogatásra érdemes ereklyével.

Felteszem azonban a kérést: mi a legnagyobb kihívás egy dugóhúzó számára? Mi az, amitől minden dugóhúzó rögtön becsavarodik? Igen, igen, a quercus suber, a parafa legnemesebb részéből, a kérgéből, a suberosa parenchyma-ból készülő dugó. Szinte látom lelki szemeim előtt, hogy kelnek életre a Virtuális Dugóhúzó Múzeum kiállítási tárgyai egy-egy termetesebb méretű dugó láttán. Ez az, ami egy dugóhúzó múzeum igazgatótanácsának a legkedvesebb lehet: egy kapitális dugó, amit már nem lehet bármilyen dugóhúzóval megindítani, csak egy-egy igazi nemes példánnyal. Ez lehet egy nemes cél, egy önzetlen felajánlás: megmenteni egy igazi nagy, történelmi dugót az utókor számára!

Tisztelt Bull úr, a KEGYES pártolója és önzetlen támogatója!

Mi, a Katakurd Ereklyéket Gyűjtő Egyesületi Symposion (KEGYES) tagjai a létező legnagyobb dugót kínáljuk Önöknek megmentésre, ami csak a közlekedési dugók után - amelyekről úgy gondoljuk, nem tartoznak közvetlen érdeklődési körükbe - egyáltalán létezik. Azt a dugót, mely történelmi nagyságánál fogva még üveget sem látott, s mégis minden nagyravágyó dugóhúzó álma. Ez pedig a palpi Parafavár büszkesége, a palpitálból készült Parafa-torony. Igaz, abból a nagy összegű, de céljainkhoz képest mégiscsak szerény adományból, melyet voltak oly szívesek felajánlani, magát a Parafa-tornyot nem tudjuk megvenni. (Amennyiben esetleg ezt is nemes missziójuknak érzik, tudunk akkora pozitív természetes számot mondani, melynek megfelelő összegért, ha számunkra würmben átutalják, ezt is megtehetjük). Úgy gondoljuk azonban, hogy egy virtuális múzeumhoz virtuális dugó illik a legjobban. Amit tehát megmenthetünk az utókor számára, az nem más, mint a nagy vörös katakurd festő, Joan Cabernet Sauvignon monumentális alkotása, a Parafa-torony. Ennek a festménynek a megmentésével Önök a legnagyobb dugót mentik meg az utókor számára, amit csak dugóhúzó ezen a földön láthatott.

Ez tehát első hírünk és egyben rendkívüli ajánlatunk az Önök számára. Abban a reményben, hogy ez felkelti a Virtuális Dugóhúzó Múzeum igazgatótanácsának figyelmét és lehetővé teszik számunkra az összeg lehívását, a KEGYES várja mielőbbi pozitív válaszukat.

Tisztelettel

Stephanus Bartolits
a KEGYES Alapítvány ügyvezetője